We cover several cities, choose one to explore!
Veganuari: Vegetariska och veganska recept

Är du en av de som antagit den globala utmaningen veganuari? Vare sig du är det eller inte, mår vi alla (inklusive människa, djur och moder jord) bra av att äta mer veganskt - och det är inte SÅ svårt. Jag märker ofta när jag pratar om detta att folk skräms av själva ordet, utan att tänka igenom vad vegansk mat faktiskt är. Mycket av det vi äter idag är redan veganskt (om du ser till att laga mat utan smör, mjölk, ost och istället använder olja och andra växtbaserade ingredienser), som till exempel en smarrig avokado-macka, pasta med tomatsås (lägg till hemmagjorda frikadeller av formbar färs så har du en riktig Lady- och Lufsen middag) eller falafel?

Det viktigaste att tänka på är att inte vara för hård mot dig själv, och ta små steg. Vänj kroppen och hjärnan vid nya ingredienser, och utforska roliga recept som sakta men säkert får ersätta det vardagliga köttet.

Jag har inte hållit mig till en hundraprocentig vegansk kost i januari, men skulle säga att jag äter ca 80% veganskt, 15% vegetariskt och 5% fisk och skaldjur. Vanligtvis äter jag nog 70% vegetariskt, 15% veganskt och 15% fisk och skaldjur, så jag tycker att jag redan är på god väg. Så länge man försöker, och gör det man kan och har möjlighet till tycker jag att det är godkänt. Sen gäller det också att tänka långsiktigt, bättre att du unnar dig fisk, skaldjur eller kött ibland en att du kör 100% veganskt i januari för att sedan äta kött resten av året.

Jag har samlat på mig lite recept här på bloggen som jag tänkte dela med mig av, så får ni lite inspiration. Kom ihåg att recept är just det, inspiration! Feel free att justera, ändra, lägga till eller ta bort som du vill.

Pumpasoppa med svartkålschips

Byt ut osten mot ett veganskt alternativ, eller skippa den helt för en helt vegansk rätt.

Grönkålspasta med pinjenötter

Skippa smöter och byt ut parmesanen mot veganskt alternativ om du vill.

Röd Thai Curry

Värmande vinterrätt med hetta.

Ramen med sötpotatisnudlar och tempeh

En favorit! Mättande och näringsrik.

Jamaican taco

Snabbt, enkelt och festligt! Byt ut Turkisk yoghurt mot HavreFraiche.

Vegetarisk Pasta Carbonara

Comfort food. Ersätt parmesan och smör med veganska alternativ.

 

 

Write a comment