We cover several cities, choose one to explore!
Recept | Fiskgryta med saffran

Jag tycker egentligen inte om (hatar) att publicera "dåliga" bilder, jag lägger väldigt stor vikt i att de skall vara bra. Igårkväll lagade jag dock en himmelskt god fisksoppa/gryta med aioli, och i hungern hann jag inte få till några snyggt stylade eller högkvalitativa bilder. Jag gnager i mig, men jag får helt enkelt sätta min prestationsångest åt sidan, och bara hoppas att ni överlever med en dålig bild. Till det viktigaste, här kommer receptet!

Du behöver:

 • Fisk (i detta fall tinad torsk- och laxfilé)
 • Saffran
 • Fänkål
 • Purjolök
 • Morötter
 • Tomater (gärna mellanstora kvisttomater, med mycket smak)
 • Potatis (om du önskar)
 • Tomatpuré
 • Vitt vin
 • Fiskbuljong
 • Vitlök
 • Färsk timjan (om du inte har tar du torkade eller frysta)
 • Grädde
 • Citron
 • Ägg
 • Olja
 • Smör
 • Senap

Så här gör du:

1. Ta fram en större gryta och häll i lite olja samt en klick smör, tina fisken och lägg två ägg i en bunke.

2. Hacka en vitlöksklyfta, ungefär en purjolök och en fänkål (i normal storlek) samt ett par morötter och potatisar och tillsätt i grytan, låt fräsa utan att det bränns i ca 10 minuter.

3. Skiva tomaterna i båtar och tillsätt tillsammans med en stor klick tomatpuré, några kvistar timjan och en påse saffran. Salta och peppra.

4. Denna gång hade jag ingen hemmagjord fiskfond, istället la jag två fondtärningar i en halv liter uppvarmt vatten - tillsätt detta samt 2-3 dl vitt vin. Låt koka upp.

5. När grönsakerna börjar mjukna, tillsätt grädde efter som (ut efter hur gräddig du vil ha den, jag hade i ca 2-3 dl) och en skvätt citronsaft.

6. Låt detta puttra på låg värme medan du skär fisken i stora tärningar.

7. Ta fram bunken och visp (min stavmixer har en elvisp vilket förenklar det hela, men vanlig funkar såklart också) och knäck två ägg (de skall vara rumstemperade, därav ska du ta ut dem ur kylen lite innan) men tillsätt endast gulan. Äggvitan kan du spara till att laga exempelvis maräng. Tillsätt lite salt, en tesked fransk senap, citronsaft och en halv vitlöksklyfta. Rör om, och börja sedan sakta tillsätta oljan (använd gärna solros eller raps, olivolja ger en annan smak) medan du vispar snabbt. Tillsätt olja tills du får en bra konsistens och smak, smaka av! Ställ i kylen.

8. Lägg i fiskbitarna i grytan och låt puttra i ca 5-10 minuter tills fisken är genomkokt. Färdigt att servera.

 

 

Write a comment

Väldig god gryta, kan rekommenderas😋

Agnes L.

Titta aldrig på mina bilder tack! ;-)
Puss

Linn W.
· Reply to Agnes L.

Haha! <3 Det gäller endast mig själv!

Comment